Τα Ζαφείρια
Η ομορφιά του ζαφειριού κέντρισε το ενδιαφέρον του ανθρώπου από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους. Όπως και το ρουμπίνι ανήκει στις ποικιλίες του κορουνδίου. Επομένως, οποιοδήποτε χρώμα κορουνδίου εκτός του κόκκινου, ονομάζεται ζαφείρι. Συνήθως είναι από ανοιχτό έως σκούρο γαλάζιο και τότε έχουν και μεγαλύτερη αξία. Παρόλα αυτά, τα συναντάμε και σε αποχρώσεις του μωβ, κίτρινου, πορτοκαλί, πράσινο αλλά και άχρωμο, που μοιάζει λίγο με διαμάντι. Κατά τον Μεσαίωνα το ζαφείρι ήταν γνωστό ως “λίθος του Επισκόπου” και αντιπροσώπευε τον ουρανό και τις ύψιστες πνευματικές αξίες.
Αστρολογία
Αιγόκερως, Τοξότης (Έλληνες), Υδροχόος (Βυζαντινοί).
Θεραπευτικές Ιδιότητες
Μειώνει την πίεση του αίματος και χρησιμοποιείτο για την θεραπεία της αϋπνίας και μερικές φορές του καρκίνου. Ηρεμεί τα νεύρα, γαληνεύει το μυαλό και βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση.
Ενεργειακό Κέντρο
Λαιμός (Σχετίζεται με τον θυρεοειδή αδένα).
Φροντίδα
Το ζαφείρι πρέπει να προστατεύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες! Καθαρίζεται μόνο με σαπούνι και νερό. Ενεργειακά, αποφορτίζεται σε τρεχούμενο νερό και επαναφορτίζεται γρήγορα στο φως του ήλιου.
Χώρες Προέλευσης
Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ζαφειριών, βρίσκονται στην Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Ινδία, Μαδαγασκάρη, Ταϊλάνδη και Η.Π.Α.
Το Ζαφείρι θεωρείται ένας από τους τέσσερις πολύτιμους λίθους (Διαμάντι, Ρουμπίνι και σμαράγδι). Όπως και οι υπόλοιποι πολύτιμοι λίθοι, το ζαφείρι αξιολογείται από το χρώμα του. Την μεγαλύτερη εμπορική αξία έχουν αυτά που “παίζουν” με τις αποχρώσεις του γαλάζιου, την καθαρότητα και την κοπή τους. Το βάρος του μετριέται σε καράτια (Ct). Αξίζει να αναφέρουμε τα ζαφείρια “Αλεξανδρίτες”, όπου εμφανίζονται στο φως της ημέρας σαν γαλάζια, ενώ σε τεχνικό φως έχουν ιώδες χρώμα!